Fluorid Uygulaması
Fluorid, güçlü dişler oluşturmaya ve boşlukları önlemeye yardımcı olan doğal bir mineraldir. Sağlıklı diş minesini destekler, dişlere ve diş etlerine zarar veren bakterilerle savaşır. Kaybedilen mineralleri diş minesine geri kazandırır ve zararlı bakterilerin ağızda birikmesini önler.
Fluorid Uygulaması Nasıl Yapılır?
Fluorid uygulamaları, yutulmadan direkt dişe uygulanan topikal uygulamalar ve su/diyet takviyeleri ile sistemik uygulamalar olarak iki şekilde ele alınabilir. Bununla birlikte yapılan çalışmalar, topikal uygulamaların çok daha etkili olduğunu göstermiştir.
Fluorid uygulamaları sırasında dişe uygulanan maddeler, diş macununda bulunandan çok daha fazla fluorid içerirler. Diş hekimleri, yüksek konsantrasyonlu durulama, köpük, jel veya vernik formunda profesyonel fluorid tedavileri uygular. Tedavi topikal olarak fırça ile dişi boyamak veya ağız gargarası ile çalkalamak şeklinde yapılabilir. Uygulama oldukça basittir ve sadece birkaç dakikada tamamlanabilir. Fluoridin dişler tarafından tamamen emilebilmesi için tedaviden sonra, genellikle 30 dakika boyunca, yemekten veya içmekten kaçınmanız istenebilir.
Florürlü Vernik Nedir?
Florürlü vernik, diş çürümelerini önleyen, yavaşlatan veya kötüleşmesini önlemeye yardımcı olan bir diş tedavisidir. Vernik uygulaması, diş minesini güçlendirebilen bir mineral olan fluorid ile yapılır. Florürlü vernik uygulamaları koruyucu olmakla birlikte, diş çürüklerini %100 önleyemeyebilir. Uygulama ile doğru miktarda diş macunu kullanarak fırçalama, düzenli diş ipi, kullanma, düzenli diş bakımı alma ve sağlıklı bir beslenme çürümeyi önlemeye yardımcı olabilir.
Fluorid Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
Fluorid, bakterilerin diş minesinin erozyona uğradığı yerlerde diş yüzeylerini geri kazandırmak suretiyle çalışır. Ayrıca zararlı oral bakterilerin büyümesini de engelleyebilir. Fluorid uygulamaları sayesinde, diş hekiminiz çürümeyi ortadan kaldıramasa bile dişlerinizde daha güçlü bir dış yüzey oluşturarak, diş çürümesinin dişlerin daha derin kısımlarına nüfuz etmesini önler.
Çocuklara Fluorid Uygulaması Ne Zaman Yapılır?
Çocuğunuz 3 yaşın altındaysa, profesyonel fluorid uygulaması yapılamaz ve sadece dişlerini yakın gözetim ile fırçalaması önerilir. Diş macunu, kılların yarısından daha azını kapsamalıdır veya bir pirinç tanesinden daha büyük olmamalıdır. Diş sağlığını desteklemek ve çürükleri önlemek için, 3 yaşından itibaren düzenli hekim kontrolleri ile yerel fluorid uygulamaları yapılabilir.
Fluorid Uygulaması Zararlı Mı?
Fluorid uygulamaları hem çocuklara hem de yetişkinlere diş sağlığı açısından önemli yarar sağlar. Yapılan önemli çalışmalar, bir yıl boyunca fluorid tedavisi gören çocuk ve ergenlerin diş çürümesine maruz kalma olasılığının yüzde 43 daha az olduğunu bulmuştur.
Uzman hekimler tarafından uygulanan fluorid uygulaması, insan sağlığı için tamamen güvenlidir. Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından 2016 yılında yayınlanan Fluor Durum Raporu, diş hekimleri tarafından yapılan Fluorid uygulamalarının, insan sağlığına zarar verecek dozda olmadığını ve tamamen güvenli olduğunu ortaya koymuştur.
Fluorid Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Fluorid uygulaması tek seansta biten bir uygulamadır. Ancak net süre Pedodontist Hekimlerinin muayenesi sonrası belirlenmektedir.
Florür Uygulaması Güvenli Midir?
Florürlü vernik uygulaması güvenlidir. Uygulamada sadece küçük bir miktar florür kullanılır ve uygulama esnasında yutulmaz. Vernik hızlı uygulanır ve dişte çabuk bir şekilde sertleşir. Uygulamadan 4 ila 12 saat sonra fırçalama yapılabilir. Bazı florürlü vernikler kısa süreli olarak dişlerin rengini geçici olarak değiştirebilir. Bununla birlikte, florürlü vernik fırçalandıktan hemen sonra dişler normal rengine döner.