Estetik Diş Dolgusu
Estetik dolgu ya da diş hekimliğinde kullanılan adıyla kompozit dolgu, hastanın orijinal diş rengine göre ayarlanan ve bu sebeple görsel olarak doğal diş minesinden ayırt edilemeyen dolgulara verilen isimdir. Bu dolgular uzman bir diş hekimi tarafından şekil ve renk olarak doğal diş formunda olacak şekilde tasarlanır. Dolgu renginin kişinin diş rengiyle birebir uyumlu olması, dolgu sınırlarının belli olmaması ve böylece dışarıdan bakıldığında dişe dolgu yapıldığının çıplak gözle anlaşılmaması amaçlanır. Estetik dolgular sayesinde herkes doğal ve güzel bir gülüşe sahip olabilmektedir.
Estetik bilincinin gelişmesiyle birlikte artık bireyler sadece fonksiyonel sorunlar nedeniyle değil, estetik nedenlerle de diş hekimlerine başvurmaktadır. Hospitadent, kullandığı son teknoloji dolgu malzemeleri ve uzman kadrosuyla tüm şubelerinde estetik dolgu hizmeti vererek herkesin doğal ve güzel bir gülüşe sahip olmasını olanaklı hale getirmektedir.
Estetik dolgu nedir?
Kusursuz bir gülüşe sahip olmak isteyen bireyler tarafından tercih edilen estetik dolgular, ön dişlerde olduğu kadar artık arka dişlerde de kullanılmaktadır. Dişlerdeki çürüklerin tedavisinde eskiden koyu renkli olan ve estetik açıdan hoş durmayan amalgam dolgular kullanılmaktaydı. Günümüzde bunların yerine dişlerle aynı renge sahip kompozit dolgular tercih edilmektedir.
Kompozit dolgular eskiden sadece ön dişlerde tercih edilmesine karşın ilerleyen teknoloji ile birlikte çiğnemeye dayanıklı son derece sağlam kompozit dolgular elde edilmeye başlanmış ve artık tüm dişlerde kullanılmaya uygun hale getirilmiştir. Estetik dolgu malzemesi olarak kullanılan kompozit reçine, içerisinde silikon dioksit içeren plastik karışımdır.
Halk arasında beyaz dolgu olarak isimlendirilen kompozit dolgu, hamur kıvamında iken dişlere doldurulur ve halojen ya da LED ışıkla ışınlanmak suretiyle sertleştirilir. Diş dokusuna kimyasal olarak bağlandığından basınç ve aşınmaya son derece dayanıklıdır. Kompozit dolgular sadece dolgu amacıyla değil dişlerdeki estetik kusurları düzeltmek için de kullanılmaktadır.
Estetik dolgu nasıl yapılır?
Estetik dolgu, tek seansta tamamlanabilen; pratik, sağlam ve doğal görünümlü bir dolgu uygulamasıdır. Alanında uzman bir diş hekimi tarafından yapıldığında son derece sağlam ve estetik bir görünüm elde edilmektedir. Estetik dolgu uygulaması sırasında bir dizi işlem yapılması gerekmektedir:
İlk olarak bölgesel anestezi ile dolgu yapılacak bölgenin uyuşturulması işlemi uygulanır. Yüzeysel çürüklerde anestezi gereksinimi olmayabilir; fakat genellikle dolgu öncesi bölgesel anestezi yapılarak hastanın ağrı ve acı duymaması sağlanır. Bu sayede diş hekimi de hastaya acı çektirme endişesi olmadan, rahatlıkla işlemi gerçekleştirebilmektedir.
Çürük diş dokusu bu amaçla tasarlanmış özel aletler kullanılarak temizlenir.
Açılan kavite dolgu maddesinin daha iyi yapışması için diş hekimi tarafından özel olarak şekillendirilir. Kompozit dolgu yapılacak bölgeye bağlanma yüzeyini artırmak amacı ile bizotaj adı verilen işlem uygulanır. Bizotaj, dolgu kenarlarının yuvarlanması suretiyle yüzey genişletme işlemi yapılmasıdır. Bu sayede dolgu daha kuvvetli şekilde diş dokusuna bağlanmış olacaktır.
Dişin pulpa adı verilen merkezde bulunan kısmı ağrıya duyarlı sinirler barındırmaktadır. Pulpanın uyaranlara hassasiyetini azaltmak için dolgu amacıyla açılan kavitenin tabanına ağrı iletimini azaltıcı materyaller yerleştirilir.
Çürük, dişin yan duvarlarına da ulaşmışsa dolgunun düzgün olması ve taşmaması için dolgu kalıbı kullanılır.
Dişe asidik bir madde sürülerek diş minesindeki yüzey pürüzlü hale getirilir. Böylece dolgu bağlanma yüzeyi daha da artırılmış olur. Sonrasında da asidik madde yıkanarak ağızdan temizlenir.
Diş yüzeyine dişle dolgu malzemesinin bağlanmasını sağlayan bonding adı verilen bir uygulama yapılır.
Kompozit dolgu malzemesi uygun kıvam ve renkte hazırlanır ve ince katmanlar halinde açılan boşluğa yerleştirilip her defasında ışınlanarak sertleşmesi sağlanır.
Son olarak kalıp kullanılmışsa çıkarılır, dişteki fazlalıklar ve varsa yükseklik düzeltilip törpü aletiyle pürüzsüz hale getirilir.
Dolgu yapılan dişler cilalanarak işlem tamamlanır.
Estetik dolguların avantajları nelerdir?
Estetik dolguların hem uygulama sırasında, hem de sonraki aşamalarda çeşitli avantajlara sahip olduğu söylenebilir. Uygulama sırasındaki en önemli avantajlarından ilki pratik ve hızlı bir şekilde yapılabilmesidir. Beyaz dolgu;
Aynı seansta çok sayıda dişe uygulanabilmekte ve tedavi tek seansta tamamlanabilmektedir.
Rengi kişinin doğal diş rengine göre ayarlanabildiğinden son derece estetik bir görünüm sunar.
Tedaviden kısa süre sonra hastalar tarafından kullanılabilmesi önemli bir avantajdır.
Cila ve temizlik için yeni bir seansa gereksinim yoktur ve dolgunun yapıldığı seansta bu işlemler de uygulanabilir. Bu da zamandan tasarruf sağlar.
Amalgam dolgulara göre estetik olarak son derece iyi sonuçlar elde edilir.
Dişle kimyasal bağla bağlandığından son derece dayanıklıdır ve amalgam dolgularda görülen bağlantı yerlerinden çürüme olasılığı daha düşüktür.
Amalgam dolguların aksine estetik dolgunun ön dişler de dahil tüm dişlere uygulanması mümkündür.
Amalgam dolgular metal olduklarından genleşerek dişte çatlaklara neden olabilirler. Ayrıca içerdikleri civa nedeniyle sağlık riski oluşturabilecekleri düşünülmektedir.
Kompozit dolgu, porselen ve altın dolgulara göre daha ekonomiktir ve tek seansta tamamlanabilmektedir.
Estetik dolgunun dezavantajları var mıdır?
Estetik dolgular dişleri boyama özelliği olan çay, kahve, kola, sigara gibi maddelerin kullanımı sonucu renk değişikliğine ve lekelenmeye uğrayabilmektedir. Bu nedenle estetik dolgu yaptırdıysanız bu tür dişleri boyama özelliği olan maddelerden uzak durmanız gerekmektedir. Özellikle ön dişlerde dolgunuz varsa renk değişimi hiç de hoş olmayan bir görüntüye neden olacaktır. Dolgu işleminden sonraki ilk 48 saat renk değişimine en hassas dönemdir ve özellikle bu süre zarfında ilgili maddelerden uzak durmak daha önemli olmaktadır.
Kompozit dolgu tedavisinden sonra dişlerde hassasiyet gelişebilir. Bu durum genellikle kısa süreli olsa da bazı vakalarda uzun süre geçmeyen hassasiyet yaratabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız diş hekiminize görünmeniz gerekecektir.
Kompozit dolgular son derece sağlam olmasına rağmen halen daha doğal diş minesinin dayanıklılığında değillerdir. Bu sebeple fındık kırmak, tırnak yemek, gazoz kapağı açmak, kalem ısırmak gibi davranışlar dolgunun zarar görmesiyle sonuçlanacaktır.
Çok fazla doku kaybına uğramış, kanal tedavisi görmüş dişlerde kompozit dolgular yetersiz kalmakta porselen, zirkonyum gibi maddelerden kaplama yapılması gerekebilmektedir. Nadir de olsa kompozit dolgularda sertleşme esnasında bir miktar büzülme olabilmektedir. Bu da bitişiğindeki dişlerle dolgulu diş arasında boşluk oluşmasına ve dolgunun yetersiz kalmadına neden olmaktadır.
Kompozit dolgu maddesi yıllar içinde de büzülme eğilimi gösterir. Bunun sonucunda dişle dolgu maddesi arasında boşluklar oluşur ve bu durum sızıntıya yol açar. Bu sızıntı, dişlerde çürüklerin oluşumuna zemin hazırlar. Bu sebeple belli aralıklarla diş hekimi kontrollerine gidilmeli ve gerekli durumlarda dolguların yenilenmesi sağlanmalıdır.
Estetik dolgunun ömrü ne kadardır?
Estetik dolguların dişlere, diş etlerine ya da genel sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur. Dişlere dolgu yapıldıktan sonra dişlerin özenle fırçalanması ve düzenli olarak diş ipi kullanılması ağız ve diş sağlığını korumada önemlidir. Kompozit dolgular doğru kullanıldığı sürece uzun yıllar sağlam kalmaktadır. Son teknolojiye hazırlanan dolgu malzemesi sayesinde oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olsa da halen doğal dişler kadar sağlam yapıda değildir. Bu nedenle özellikle sert besinlerle zorlandığında ömürleri kısalabilmektedir. Örneğin bu dişlerle buz kırılması dolguya zarar verebilir. Estetik dolguların kullanım süresi çeşitli faktörlere dayalı olarak değişiklik gösterir. Bu faktörlerden bazıları;
Dolgu maddesi olarak kullanılan malzemenin kalitesi,
Dolgunun uygulanma şekli ve büyüklüğü,
Hastanın diş bakım ve beslenme alışkanlıkları şeklinde sıralanabilir.
Estetik dolgular, sayılan faktörlere bağlı olarak 8-10 sene ya da daha fazla sürelerle kullanılabilmektedir. Yapılış süresi de diş sayısına ve dişlerin durumuna göre değişmekte olup, muayene sonrası Diş Hekimi tarafından belirlenmektedir.
Estetik dolgu hangi durumlarda yapılır?
Estetik dolgu, dolgu gereksinimi olan tüm durumlarda uygulanabilmektedir. Dişlerde oluşan çürüklerde, kırık ya da aşınmış dişlerin tedavisinde ya da renk değişikliğine uğramış dişlerin rengini düzeltmek amacıyla estetik dolgu yapılabilir. Dişler arasındaki boşlukları kapatmak ya da kanal tedavisi sonrası dişleri doldurmak için de kompozit dolgu kullanılmaktadır.