Fissür Örtücü
Arka dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan fissür adı verilen oluklar diş çürüğü açısından riskli oluşumlardır. Tükürükte bulunan temizleme fonksiyonu, azı dişlerindeki oluklar yani fissürler için yetersiz kalır. Diş fırçasının kıl çapları da çoğu zaman fissürleri temizlemek için yetersizdir. Okul çağındaki çocukların çürüklerinin %88’'inin bu fissürler sebebiyle oluştuğu bilinmektedir. Diş hekimleri tarafından çocukların çürüklerini önlemek için fissür örtücü uygulaması sıklıkla önerilmekte ve uygulanmaktadır.
Fissür Örtücü Uygulaması Nedir?
Diş aşısı adıyla da bilinen fissür örtücü uygulaması, azı dişlerin çiğneyici yüzeylerinde bulunan girinti ve olukların akışkan bir dolgu maddesi ile örtülmesinden ibaret olan koruyucu diş hekimliği uygulamasıdır.
Fissür Örtücü Uygulamasının Yapılış Amacı Nedir?
Fissür örtücü uygulamasının amacı, arka dişlerde çürüğe elverişli olukların ve çukurların besin parçaları ile dolmasını önlemek, yüzeyi kolay fırçalanabilir hale getirmek ve böylece çürük riskini en aza indirmektir.
Fissür Örtücü Uygulaması Nasıl Yapılır?
Özellikle okul çağındaki çocukların dişlerinin çürümesinin önüne geçen bu uygulama, dişin durumuna bağlı olarak çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilir. İnce, şeffaf ve sıvı formdaki fissür örtücü malzeme dişteki oluklara, çukurlara ve girintilere tamamen yerleştirilecek şekilde sürülür. İşlem her bir diş için 1 ila 2 dakika kadar bir sürebilir. Fissür örtücü sıvı malzeme ile kaplanan diş yüzeyi üzerine özel bir ışık tutularak malzemenin sertleşmesi sağlanır. İşlem bu kadar hızlı, basit ve acısızdır.
Fissür Uygulaması Kimlere Yapılabilir?
Fissür örtücü uygulaması süt dişlerinin sürmesi tamamlanan her çocuğa uygulanabilir. Bu da 3 yaşına tekabül etmektedir. 3 yaş ve üstü her çocuğa fissür uygulaması yapılabilir.
Fissür Örtücü Uygulaması Anestezi Gerektirir mi?
Uygulama esnasında ve sonrasında herhangi bir ağrı ve acı hissedilmez. Bu sebeple anesteziye ihtiyaç yoktur. Herhangi bir komplikasyonu olmadığı için küçük yaşlardaki çocuklara rahatlıkla uygulanabilir. Ancak işlem esnasında ağzın kuru kalması gerektiği için çocukla iş birliği içinde bir çalışma yapılması gerekmektedir.
Fissür Örtücü Uygulaması Ne Kadar Dayanır?
Fissür örtücü koruyuculuğunu süt dişleri düşüne kadar devam ettirir. Bu süreçte tekrar edilmesine gerek yoktur. Ancak bazı özel durumlarda aşınma, kırılma gibi sorunlar yaşanabilir. Düzenli gidilen hekim kontrollerinde böyle bir durum olduğu tespit edilirse fissür örtücü yenilenebilir.
Fissür Örtücüler Diş Çürükleri İçin Kesin Çözüm müdür?
Fissür örtücü diş çürüklerini önlemede destekleyici bir tedavidir. Bu tedavinin flour gibi diğer hijyen uygulamalarıyla birleştirilmesi uygulamanın başarı yüzdesini artırır. Fissür örtücünün yanı sıra günlük ağız bakımına özen göstermek de tedaviyi destekleyici olacaktır.
Fissür Örtücü Hangi Dişlere Yapılır?
Sadece azı dişlerin çiğneme yüzeylerine uzman diş hekimleri tarafından yapılmaktadır.
Fissür Örtücü Uygulamasının Çocuk Sağlığına Zararı Var mıdır?
Fissür örtücü uygulamasının bilinen bir zararı yoktur. Kullanılan fissür sıvısı çocuk sağlığını olumsuz yönde etkileyecek maddeler içermez.
Yetişkinlerin Dişlerine de Fissür Örtücü Uygulaması Yapılabilir mi?
Diş hekiminin gerekli gördüğü durumlarda yetişkinlere de uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.
Diş Dolgusu ile Fissür Örtücü Uygulamasının Arasındaki Fark Nedir?
Fissür uygulaması henüz çürük oluşmamış ama çürük riski yüksek olan olukları, girinti ve çıkıntıları doldurarak çürükleri önlemeye yöneliktir. Dolgu ise çürümeye başlayan ve minesi tahrip olmuş dişlere uygulanan bir işlemdir.
Fissür Örtücü Tedavisi ne kadar Sürer?
Fissür Örtücü uygulaması tek seansta da yapılabildiği gibi, süreler genellikle Pedodontistler tarafından muayene sonrası belirlenmektedir.
Fissür Örtücü Uygulaması Yapılmasa da Olur mu?
Bu uygulama yapılmadığı takdirde çocuğun arka dişlerinde çürük oluşmaya elverişli yüzeyler tehlike altına girer. Bu süreç en son dökülen süt dişleri olan azı dişlerinin çürümesiyle sonuçlanır.