Diş Eti Tedavisi
Diş Eti Tedavisi Nedir?
Periodontoloji adı verilen diş eti tedavisi, diş eti hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Diş eti ve kemik dokusunu etkileyen ve dolayısıyla enfeksiyona sebep olan hastalıklar periodontal hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Periodontal hastalıkların erken dönemde teşhis edilmesi ağız ve diş sağlığı problemlerinin ilerlemeden kolay ve başarılı bir şekilde tedavi edilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Sağlıklı diş etleri açık pembe renkte, mat ve gergin görünümdedir. Böyle diş etlerinde kanama neredeyse hiç olmaz. Diş eti kanamaları diş eti rahatsızlıkların en büyük habercisi olmaktadır. Dişlerde başka herhangi bir sıkıntı olmasa dahi diş eti rahatsızlıklarından dolayı birçok diş kaybı yaşanabilir.
Diş Eti Rahatsızlıkları Nelerdir?
Diş eti tedavisi gerektiren diş eti rahatsızlıkları aşama aşama kendisini göstermektedir. Erken evre olarak görülen diş eti rahatsızlıkları en basit şekilde diş eti iltihapları diğer bir adıyla gingivitis olarak bilinmektedir. Bu basit olarak adlandırılan diş eti iltihaplarına müdahale edilmediğinde, dişleri çeneye bağlayan dokular hasar görmekte ve iltihap ileri bir düzeye varmaktadır. Bu ilerleyen diş eti iltihaplarına ise periodontitis adı verilmektedir. Periodontitis ciddi bir diş eti problemidir ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekir. Diş eti problemleri genellikle geç dönemde fark edilen rahatsızlıklar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diş Eti Rahatsızlığı Belirtileri Nelerdir?
Diş eti rahatsızlıkları belirtileri arasında genellikle şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve kanama gibi şikayetler bulunmaktadır. Diş eti rahatsızlıklarında genellikle kişi dişlerini fırçalarken kanama olmaktadır. Kırmızı ve şişmiş diş etleri diş eti rahatsızlıklarının en belirgin işaretlerinden biridir. Sağlıklı diş etleri pembe renkte olmaktadır ancak diş eti rahatsızlığı yaşayan bir kişinin diş etleri anormal derece kızarık görünmektedir. Diğer belirtilerden biri ise ağız kokusu olmaktadır. Diş etlerinde oluşan bakteriler zamanla diş etlerini tahriş etmekte ve ağızda kötü bir kokuya sebep olmaktadır. Küçülen diş etleri de diş eti rahatsızlıklarının belirtilerinden sayılmaktadır. Dişlerin eskiye kıyasla daha uzun görünmesi diş eti çekilmesinin habercisi olabilmektedir.