Diş Kırığı Tedavisi

Diş Kırığı Tedavisi


Diş kırılmaları, çocuk ya da yetişkin herkesin başına gelebilecek üzücü bir durumdur. Daha çok çocuklarda görülen ve düşme ya da çarpma gibi kazalar sonucunda oluşan diş kırıkları, modern tıp sayesinde kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. 4 yaşına kadar özellikle ön süt dişlerinde oluşan diş kırıkları gelişim çağındaki çocuklarda konuşma geriliğine neden olabilir. Bu durumda üst çene dişleri üzerine takılan silikon şeffaf bir ağızlığın yastık etkisi yapması sonucu diş travmaları, kırıkları ya da dudak, dil ısırma ve yırtılmaları engellenebilir.

 

Kırılan Dişin Parçası, Çözümün de Bir Parçası

Diş kırıkları tedavi edilebilen sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Düşme ya da çarpma gibi kaza durumlarında oluşan diş kırıkları, eğer kırılan dişin parçası mevcut ise kuvvetli yapıştırıcılar ile yerine yapıştırılabilmektedir. Kaza sonrasında bulunan kırık dişin parçası suyla temizlenerek diş hekimine götürülmelidir.

 

Diş Kırıklarına İlk Müdahale Nasıl Olmalıdır?

Dişin nakli sırasında nemli bir hijyenik gazlı beze sarılması, dişin sağlıklı şekilde eski yerine yapıştırılabilmesinde büyük önem taşımaktadır. Acil olarak müdahale edilemeyecek bir durum söz konusu ise kırılan dişin parçaları eczaneden temin edilebilecek serum fizyolojik sıvısının içerisinde muhafaza edilebilir. Eczaneye ulaşılamayacak bir durum söz konusu ise bu durumda da, dişin parçasını ya da parçalarını bir bardak süt içerisinde saklamak büyük önem taşımaktadır. Acil müdahale seçenekleri arasında bulunan bu her iki şart da sağlanamıyorsa, bu durumda dişin su ile iyice yıkanması ve dilin altında tutularak diş hekimine götürülmesi gerekmektedir. Kaza sırasında çarpmanın ya da düşmenin şiddetine bağlı olarak diş kemiğe doğru hareket edebilir ya da kırılarak dudak dokusu içine de karışabilir. Kanamanın eşlik ettiği bu gibi durumlarda panik yapmadan diş hekimine başvurarak erken müdahale ile tedavi gerçekleştirilebilir.

 

Kırılan Dişin Parçası Bulunamazsa Ne Olur?

Kazadan sonra kırılan dişin parçası bulunamadıysa ya da yapıştırılamayacak kadar küçük parçalara bölündü ise bu durumda dişin renginde kompozit beyaz dolgu çözüm olabilir. Kompozit dolguların bakımının iyi yapılması gerekir. Ebeveyn tarafından çocuğun yönlendirilmesi ile dişlerin düzenli fırçalanması ve temiz tutulması büyük önem taşımaktadır. Öte yandan kompozit dolguların kullanım ömürleri uzun olmadığı için belli aralıklarla yenilenmesi gerekir.

 

Diş Kırıkları, Erken Yaşta Gelişimi Etkileyebilir

Düşme ya da çarpma nedeniyle oluşan diş kırıkları Pedodonti uzmanı tarafından tedavi edilerek dişin eski sağlığına kavuşması sağlanabilir. Çocuklarda, erken yaşlarda meydana gelen diş kırıkları ya da diş kayıpları ilerleyen yıllarda önemli sorunlara neden olabilir. Çocukların gelişim çağında olması dolayısıyla çiğneme fonksiyonlarıyla gelişen çene kaslarını ya da konuşma fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilecek bu ve benzeri durumlarda erken çözüm, sorunun büyümesini engelleyebilir.

 

Süt Dişlerinin Kaybı Tedavi Edilebilir mi?

Erken yaşta süt dişlerinden birinin ya da birkaçının tamamen kaybı söz konusu olduğunda, bir Pedodontiste başvurmak en doğru yoldur. Dişlerin arasına yerleştirilen metal yer tutucular bu çözüm yollarından biridir. İleriki yaşlarda yapısal bir bozukluk oluşmaması adına kayıp yaşanan dişin yerine yer tutucu yerleştirilerek çevre dişlerin kayması önlenebilir. Böylelikle ilerleyen yaşlarda olası bir ortodontik sorun da engellenmiş olur.

Dünya Diş | Tedaviler

Bizimle İletişime Geçin

Randevu İçin Arayın 0212 620 3 444 0212 620 3 440
Bize Yazın info@dunyadis.com.tr info@dunyadis.com.tr

Randevu Alın

Dünya Diş'e bir ziyaret rezervasyonu yapın, aşağıdaki formu doldurmanız yeterlidir ve ihtiyacınız olan müdahaleyle ilgili olarak sizinle iletişime geçeceğiz.

Dünya Diş

Hizmetler