Dolgu
Dolgu Tedavisi Nedir?
Dişlerde zamanla yemek artıklarından, hijyen eksikliğinden tahribat oluşumu gerçekleşebilir. Bu tahribatın artmaması için dişlerin normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için yapılan işleme dolgu denir. Dolgu çürümüş olan dişin temizlenmesi ile ortaya çıkan boşluğun malzeme ile doldurulmasıdır.
Dolgu Çeşitleri
Kompozit Dolgu:
Diş yapısında ve renginde meydana gelen bozukluklardan ve diş kırılmalarında tercih edilen dolgu çeşididir. Diş rengine en yakın dolgu olduğundan ön dişlere daha çok tercih edilir. Estetik açıdan da oldukça doğal görünüme sahiptir.
Amalgam Dolgu:
Gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgu yapısında bakır ve çinko barındırır. Genelde arka dişlere uygulamada tercih edilir. Dayanıklılığı en iyi dolgu çeşididir.
Porselen Dolgu(Inley-Onley):
Dişe yapıştırılarak yapılan porselen dolgu ölçü alınarak yapılır. Diş rengine en yakın dolgu çeşididir.
Dolgu Nasıl Uygulanır?
Öncelikle dolgu yapılacak dişin bulunduğu bölgeye lokal anestezi enjekte edilir. Sonrasında dolgu yapılacak dişteki çürük ve dişin etrafı temizlenir. Boşluk dolgu için hazırlanmış olur ve dolgu yerleştirilir. Son olarak dişteki dolgu cilalanır.
Dolgu Tedavisi Avantajları
Tahrip olmuş dişlerin tedavi edilerek sağlıklı dişlere kavuşmasını sağlar. Dişlerde oluşan boşlukların doldurulmasına yardımcı olur. Çürük ve kırılmış dişlerin normal haline dönmesinde etkilidir. Diş renginin ve şeklinin düzeltilmesini sağlar. Kişilerde alerjiye sebep olmamakla normal diş dokularına uyumludur. Gülüş tasarımını destekleyerek estetik bir görüntü oluşmasına yardımcı olur.
Dolgu Tedavisi Dezavantajları
Dolgu tedavisi tahribatı büyük olan dişler de kalıcılığı fazla olmayabilir. Bunun için farklı tedavilere alternatif oluşturulabilir.