Çocuk Ortodontisi
Ortodontik Sorunlar
Erken yaşta ortodontise götürülen çocukların faydalanabileceği pek çok nokta vardır. Ancak erken değerlendirmenin zorunlu olarak erken tedavi ile takip edilmediğini kabul etmek önemlidir. Çoğu durumda, ortodontik çalışmaya gerek duyulursa, tedavinin başlayacağı zamanı görene kadar çocuğunuzun büyüme evleri izlenir. Bu bize en iyi sonuçları, en verimli şekilde elde etmemize ve gelecekteki sorunların önlenmesine yardımcı olmak için bir fırsat sunar.
Her çocuğun gelişimi farklı olsa da, çoğu çocukta ilk yetişkin azı dişleri tipik olarak altı yaş civarında ortaya çıkmaya başlar. Bu, diğer gelişimsel durumlarla birlikte, dişlerin temel hizalanmasında, önden arkaya ve yan yana genel yapı hakkında bir bilgi verir. Bu noktada, tüm kalıcı dişler için ağızda yeterli yer bulunup bulunmadığını öngörüsü yapılır ve harekete geçmek için uygun zamanın belirlenmesine olanak tanır.
Erken Teşhis Çocuk Ortodontisi için Çok Önemli
Yaygın ortodontik problemler için tedavi, tüm bebek dişleri gidip yerlerini kalıcı olanların aldığı 9-14 yaşlarında başlar. Ancak, erken yaşta fark edildiğinde, çocukların doğal büyüme süreçlerinin tam hızla ilerledikleri de düşünüldüğünde, tedavi edilmesi daha kolay olan bazı koşullar vardır. Bunlardan biri, üst dişlerin çoğunun veya hepsinin alt dişlerin içinde kapanacağı durumdur. Bu problemi tedavi etmek için, üst çeneyi yavaş yavaş ve ağrısız olarak genişleten bir cihaz kullanılabilir. Bu tedavi yöntemi, özellikle çenenin kendisi tam olarak gelişmediğinde etkilidir. Çok uzun süre beklenirse, sorunu düzeltmek için daha karmaşık bir tedavi, hatta oral cerrahi gerekebilir.
Erken tedaviden fayda görebilecek başka bir durum da diş sıklığıdır. Bu, çenelerin tüm kalıcı dişleri barındırmayacak kadar küçük olduğu zaman ortaya çıkar. Bu noktada, yetişkin dişlerin (diş etlerinin altından ortaya çıkan) düzgün bir şekilde çıkmasına yardımcı olmak için, palatal genleşme veya diş çekimi tavsiye edilebilir. Diş telleri daha sonra gerekli olsa bile, tedavi süresi muhtemelen daha kısa ve daha az karmaşık olacaktır. Erken müdahale diğer bazı problemlerin çözümünde de yardımcı olabilir. Özellikle öne doğru çıkıntı yapan dişler, kırılma ve kırılmaya eğilimli olabilir. Alt çenenin üst çeneden çok daha fazla büyümesi sonucu ortaya çıkan şiddetli bir baskı, ciddi ısırma problemlerine yol açabilir. Diş teli ve damaklık dahil olmak üzere ortodontik aletler bu problemi düzeltmek için başarılı bir şekilde kullanılabilir. Bu aşamada çocuğun gelişimi tüm hızıyla devam ettiği için ameliyattan kaçınma şansı artar.
Kötü Alışkanlıkları Düzeltmek Önemli
Ağız solunumu, ağzın her zaman açık kaldığı ve havayı doğrudan akciğerlere geçirdiği anormal bir solunum şeklidir. Üst solunum yolları açısından da oldukça zararlı olan ağızdan doluma, dilin ve yüzün fonksiyonundaki değişiklikler ile ilgilidir. Üst ve alt çene anormal şekilde büyüyebilir, bu da ciddi ortodontik sorunlara yol açabilir. Ağızdan solunum, fiziksel bir güçlükten başlasa da, kırılması zor bir alışkanlık haline dönüşebilir.
Bu zararlı alışkanlıkların düzeltilmesine yardımcı olmak için çeşitli ortodontik tedaviler mevcuttur ve bunlar ne kadar erken olursa o kadar az zarar verirler. Ancak bu potansiyel problemleri tanımak her zaman kolay değildir. Çocuğunuzu erken ortodontik taramaya getirmeniz sizlere önemli bir neden daha sunar.